Hepimizin sorunu olabilir paramızı bilinçsiz harcamak. Bu konuda o kadar çok bilinçli olmadığımdan gereksiz bir şey için bile para harcayabiliyordum. Bunun için kendimi nasıl önledim ve bilinçli alışveriş yapmak için ne yagerekti gibi birçok konuda biraz araştırma ve eğitimle bunu önlemeyi başardım. Peki bunu nasıl önleyebiliriz? Veya bilinçli alışveriş nasıl yapabiliriz?
Alışveriş yaparken en üst düzeyde fayda sağlanması için bilgi, davranış ve zamanın para kadar önemli olarak görülmesi gerekiyor
Bir araştırmamdan bahsedeceğim. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘’ BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞTE TEMEL İLKELER’’ adlı broşürde, daha iyi bir yaşam amacıyla ihtiyaç duyulan yüksek kalitedeki mal ve hizmetleri düşük fiyata satın alarak para, zaman ve enerjiden üst düzeyde fayda sağlayabilmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalara dikkat çekiliyor. Bilinçli alışverişin; planlama, alışveriş yapma ve değerlendirme olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtildiği bu broşürde, planlama alanında uygulanması gerekenler şöyle özetleniyor; ‘’Kıt kaynaklar ve sonsuz ihtiyaçlar arasında bir denge kurulmalı, bu nedenle istek ve ihtiyaçlar arasında seçim yapılmalı.’’ Bu yazıyı okuduktan sonra aklıma gelen tek şey alacağım ürün ihtiyacım mı isteğim mi? İnanın bu soruyla hemen hemen alışverişe bakış açım değişti. Ve buna göre liste yaparak alışverişe çıktığım zaman biraz daha bilinçli harcama yapıyordum. Böylece ne alacağım bir şeyi unutmuyordum ne de plan dışı bir harcama yapmıyordum.
KEYFİNİZ YOKSA ALIŞVERİŞE ÇIKMAYIN
Alışveriş sırasında birçok püf noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Yani ürünün reklamına veya markasına göre değil, kalite ve işlevine göre tercih edilmesi gerekiyor. Eğer biraz keyfiniz yoksa bile o ürünün kalitesini veya işlevine dikkat etmeden harcama yapabilirsiniz. Ve ürünün indirimine, defolu olup olmadığına dikkat edemeyebilirsiniz. Ve bir ürünü faklı satıldığı yerleri karşılaştıramayabilirsiniz. Ve bu durumdayken ürüne genel olarak hâkim olamayabilirsiniz.
Alışverişte önemli olan zaman, bilgi ve bütçenizdir. Eğer ki bütçeniz uygunsa dilediğin kadar para harcayabilirsin ama bütçen uygun değil ve kısıtlıysa paranı unutup ihtiyacın olana kadar da yokmuş gibi davranınca. Kural basit aslında biraz da nefsimizi önleyebilirsek hiçbir sorun olmayacağını düşünüyorum.