1. Ana Sayfa
  2. Edebiyat
Trendlerdeki Yazı

Alman Dili ve Edebiyatı

Alman Dili ve Edebiyatı
0

Kendi fikirlerimi, yaşadığım tecrübeleri paylaşmak ve bölüm hakkında bilinmesi gereken birtakım bilgileri sizlere bahsetmek istiyorum. Namık Kemal Üniversitesinde Alman Dili ve Edebiyatı 3. sınıf öğrencisiyim. Bu bölümü okuma sebebim ne?

Bölümde neler öğrendim? Nasıl bir başlangıç yaptım? gibi soruları bir cevaplayarak ufak bir bilgilenmemizi sağlamak isterim.

 

Birçok insanın hayalinin olduğu gibi benimde ilk etapta istediğim üniversite okumaktı. Ama hangi bölüm, severek yapacağım iş ne olur tarzı sorulara o zamanlar bir yanıtım yoktu. Ben lisenin ilk senesi karar vermemiştim henüz. Ancak lisede bölüm seçerken okuyacağım bölüm kafamda şekillenmişti. ‘Evet ya istediğim bu bölüm bunu yaparsam eğer kendime mutlu bir iş ortamı yaratırım’ dediğim ilk anım şuydu; yaz sezonu boyunca tatil yerinde bir Kafe’de çalıştığım için gelen turist sayısı olsun ve o beldedeki yerleşim yapıp yaşayan yabancı insanlar sayısı olsun fazlaydı. (İngilizler, Almanlar, Fransızlar gibi) Kafede tanıştığım turistlerle diyaloglarım veyahut dışarıda (sahilde vs.) tanıştığım yabancı turistlerle sohbetim olsun, benim farklı kültürdeki farklı insanlarla konuşup tanışmama vesile olmuştu. Bu sebepten dolayı yeni bir dil öğrenmeye yeni insanlarla tanışmaya baya istekliydim. O sıra lisedeydim bölüm olarak yabancı dil (İngilizce) seçtim ve bu kararımla birlikte üniversite de dil (İngilizce, Almanca veya Fransızca gibi) üzerine eğitim almak istedim. Sadece bir dil öğrenip bırakmak gibi bir amacım olmadı veya işte ben İngilizce seviyemi c1-c2 yapsam ve süper bilgili olsam kâfi başka bir dil öğrenmesem de olur kafasında değildim. Şu anda önceden de dil öğrenmeye hep meraklı ve ilgiliydim, sadece çalışayım dilbilgisi kasıp kelime ezberleyeyim olayında olmayıp öğrenme odaklı yaklaştım. Örneğin o dilin kültürünü, hayat tarzını, tarihini ve insanlarının yaşamını da öğrenmek istedim. Bu yüzden her ne kadar zor olsa da bir dil öğrenmek ilginiz varsa işler daha da kolaylaşıyor. Benim öğrendiğim ve öğrenmeye devam ettiğim üniversitede iki dil var. Biri İngilizce biri Almanca tabi ki. İngilizceyi ek dil olarak seçmiştim. Üçüncü dil olarak da İspanyolca öğrenmek istedim. Ve öğrenmeye başladım bile. İspanyolca öğrenimimde şu anki şartlar doğrultusunda online olarak gerçekleşiyor. A1 seviyesinde olduğum ve yeni başladığım için de pek zorlanmıyorum hatta iyi gidiyor da diyebiliriz. Bunun yanına birkaç ay sonra 4.dil olarak da İtalyanca öğrenmek istiyorum. Zaten iki dili aynı anda öğreniyorsam ve belli seviyeye getirebildiysem bunun yanında 3. veya 4. dil neden eklemeyeyim ki?  Zaten hiçbir dil aa bu konuyu öğrendin bırak mantığında olmuyor. Sürekli pratik yapmak ve öğrendiğiniz bilgileri aktifleştirmek gerekiyor. Bu yüzden de sürekli karşı karşıya olacagım için de işimi zorlaştırmıyor.

Alman dili ve edebiyatında bizi neler bekliyor? 

Öncelikle kısa şekilde ‘Almancadan’ bahsetmek istiyorum… Almanca, Hint- Avrupa dillerinin Cermen dilleri koluna bağlı ve dünyanın yaygın olan lisanlarından biri. Ayrıyeten Avrupa Birliğinin resmi dillerinden biri ve en çok konuşulan dildir. Anlamıysa Cermen soyundan olan halk ve bu halktan olan kimse demektir. 

Bölümde sadece bir dili öğrenmiyoruz aynı zamanda Alman dilinin tarihsel gelişimi içinde nasıl bir yol aldığını anlamak için kültür tarihiyle bağ kurulduğunu öğreniyoruz. Dil, hem zaman içindeki türlü kullanılma biçimleri ve bunların ardındaki dünya görüşleriyle birlikte ele aldığını öğreniyoruz. Önde gelen şair ve yazarların eserleri üzerinde Alman edebiyatının ruhu ortaya çıktığını ve her şeyiyle eser, şair ve edebiyat dönemlerini teker teker ve detaylı bir şekilde işliyoruz. Filoloji bilimine uygun olarak, Alman Dili ve Edebiyatı başlangıcından bugüne kadar yazılı eserlerini araştırıp yeni bilgiler öğreniyoruz. Alman dilinin yüzyıllar boyunca geçirdiği evreler dilbilimsel yöntemlerle bizlere öğretiliyor. 

Alman Dilinin; gelişim süreci, filolojisi, sözdizimi ve kelime oluşumu gibi birçok konuda bilgi sahibi olup öğreniyoruz. 

Alman Edebiyatının; sadece bahsettiğim şair, eser edebiyat döneminin haricinde o dönemin tarihini insanlarını ve o dönemdeki düşüncelerini en önemlisi kültürünü de öğreniyoruz. 

Bense gerek edebiyatta gerek dilbilgisinde öğrenmekten keyif aldığım bilgileri de sizinle paylaşacağım. O yüzden bu dili, edebiyatının derinliklerine inmeyi ve kültürünü ara ara çok güzel bir şekilde paylaşacağım. ? 

 Size ek olarak tekrar söylemek istediğim şey; öncelikle bir dil öğrenmeye istekli olmalısınız aksi taktirde işler epey zorlaşabilir. Çünkü bir lisan öğrenmek için hayliyle çaba göstermek gerekir. Eğer ki bu çabayı gösterip ve kendinizden birazcık fedakârlık yaparsanız ‘çok zor’ algısını da yenersiniz. Ve istiyorsanız başarabilirsiniz kimsenin kötü yorumlarına kapılmayın ve  öğrenmekten vazgeçmeyin. 

 

 

Durma! Tepkini Göster...
İlginizi Çekebilir
5b4e25bd-971f-4a63-bc4c-2dfc90646165

Yazar Hakkında

Yorum Yap